Hur gör man egen pasta?

De flesta tänker inte på det, och många av de som har tänkt på det eftersom de har sett det i matlagningstävlingar som exempelvis Sveriges Mästerkock, de slutar att tänka på det för att det verkar så omständligt.. egen pasta alltså.

Men med rätt teknik och rätt ingredienser så behöver det inte vara så svårt som det faktiskt kan verka. Någon kanske ändå undrar vad det finns för anledning, pasta är ju så pass billigt och smakar bra. Detta är helt riktigt, men det blir ännu mycket godare med egengjord färsk pasta som du kan fylla med vadhelst du själv vill. Men nog om detta, nu till basreceptet för färsk pasta.

Du behöver i din ägo följande ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl durumvetemjöl
  • 1 ägg + en äggula
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt.

Det du sedan gör är att lägga allt mjöl i en hög och forma som en liten grop i mitten av mjölhögen – dock inte så att du ser bakbordet, bara som en liten grop. I denna grop så kläcker du äggen och börja arbeta ingredienserna samman till en fast och slät deg. Du ska här alltså också tillsätta resterande ingredienser. Om degen efter en stunds knådande inte går ihop så kan du pröva att tillsätta lite mer vatten. Degen ska knådas ordentligt i tio minuter.

Därefter slår du in degen i plastfolie och låter degen vila i cirka en timme.  När du sedan ska använda pastan så är det allra enklaste att du har en pastamaskin som du vevar igenom pastadegen – annars kan du använda dig av kavel.

Här kan du se hur det går till.