Hur underhåller jag mitt hus?

Att underhålla ditt hus på bästa sätt är inte det enklaste men dock mycket viktigt på längre sikt. Detta då främst då för dig själv och din familj men även med tanke på att ge huset ett bra andrahandsvärde vid en eventuell framtida försäljning.

Hus i bra skick

Checklistor

Med hjälp av checklistor kan du hålla uppsikt över husets skick och undvika många negativa och helt oförutsedda överraskningar. Det ger dig ett tryggare och säkrare boende samt får dig att trivas. Varje hus är unikt och bör vårdas ömt. Att underhålla fönster, tak och husväggar är därför viktigt att komma ihåg.

Spara pengar

På längre sikt kan en större summa pengar sparas om du bara utför rätt husunderhåll samt låter ditt hus må bra. Att se över tätningar och hålla fukt ute är mycket viktigt, om fukt uppstår kan de nödvändiga reparationerna bli dyra.

Måla om

Om du ser att färgen på huset börjar flagna, eller om du bara helt enkelt är trött på färgen, kan det vara på sin plats att måla om ditt hus. Att måla om huset är inte svårt men det krävs både tålamod och kunskap. Läs mer om hur du målar om ditt hus här.

Hela året

Vad som bör underhållas och hur detta bör genomföras varierar förstås en hel del under året, inför vintern måste alla element ses över och varmvattenberedaren kollas upp. På sommaren däremot är det bra att till exempel underhålla både altanen och gräsmattan.

Löpande och periodiskt underhåll

Ett löpande underhåll är av den akuta typen, som till exempel en trasig dörr, ett nytt eluttag, en akut vattenläcka, en trasig lampa, en nedfallen hylla.

Det periodiska underhållet är däremot, som dess namn anger, planerade åtgärder, ofta av större och kostsammare slag. Det kan till exempel innebära ommålning av fönster, omläggning av tak eller mattor, utbyte av element och tapetsering med mera.