Vad är en bra lösning för tjänstebil?

Om man driver ett företag så behöver man ofta resa för att antingen skaffa varor eller träffa andra för att utveckla sin verksamhet. Så länge man gör dessa resor med hjälp av allmänna kommunikationer som exempelvis med hyrbil, tåg och taxi behöver man inte deklarera detta särskilt.

TjänstebilarAtt tänka på för företaget

Detta innebär samtidigt att avdrag inte heller är möjliga för de kostnader som uppstår. Men om man valt att skaffa en tjänstebil till företaget är det andra regler som gäller för att man ska hålla sig väl med skatteverket. Som företag är det givetvis viktigt att hitta en kostnadseffektiv och bekväm lösning gällande införskaffande av tjänstebilar. När man köper en bil till företaget så tillkommer en del bokföringsarbete, bilens minskande värde måste till exempel bokföras. Har man då ett större antal tjänstebilar så kan det på förhand bli lite komplicerat att räkna ut den faktiska totalkostnaden. Hur undviker man då detta?

På sajten Tjänstebilen.nu så har man skrivit en intressant artikel i ämnet. Artikeln heter ”En lösning som är bekväm, trygg och kostnadseffektiv”. Det handlar om ett företag som leasar ut bilarna vilket innebär att leasingleverantören också kommer att stå för fordonens restvärden. Dessutom för leasingföretaget statistik över bilarnas totalkostnader i form av bränsleförbrukning, försäkringskostnader och så vidare. Genom detta kan man redan initialt ge en bra bild om totalkostnader, vilket alltså förenklar det avsevärt för den hyrande. Läs hela artikeln på Tjänstebilen.nu.

Den anställde

Om man gör resor i tjänsten med sin egen bil kan företaget lämna ut en bilersättning som är skattefri. Denna uppgår enligt skatteverket till 18,50 kronor per tio kilometer (en svensk mil). Har man en överenskommelse med arbetsgivaren att man själv ska stå för sina transporter kan man dra av 18,50 per mil i deklarationen. Om man istället har en så kallad förmånsbil, det vill säga ett fordon som man antingen har tillgång till via ett leasingavtal eller som man köpt, så kan man erhålla 6,50 kronor per mil om fordonet drivs på diesel och 9,50 kronor per mil om det rör sig om bensin, gas eller etanol.

Skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil är att den förstnämnda enbart kan och får användas för företagets räkning. En förmånsbil är ett fordon som kan användas både privat och i arbetet. Om man får högre ersättning ska detta deklareras som lön och erhåller man mindre kan detta dras av i deklarationen.

Eftersom ovanstående kan vara förvirrande är alltid rekommendationen att kontakta skatteverket med frågor. Skatteverket är en myndighet som precis som andra har en skyldighet att informera om sina regler och rutiner. Bekymret är dock att de på förhand inte kan säga hur de kommer att bedöma dina avdrag. Men att ha kontaktat dem i förväg ger dig en fördel om det skulle uppstå några bekymmer. Välj därför att få skriftliga svar från dem.